COMUNICAZIONI

Sensorial analysis course:
University of Rome “Tor Vergata”, Honey Research Center-Department of Biology, in collaboration with CRA (Beekeeping and Silkworm Research Unit) and FAI (Italian Beekeepers Federation), organizes a first level sensorial analysis course that will permit you to access to the relative second level-one.
Addressees:
Beekeepers, specific workers (industrial alimentary technicians, laboratory technicians, herbalists, hotel operators, veterinary), public administration operators, users organizers, users, students.
Objectives:
-introduction to practice experience of the sensorial analysis to give tools for the characterization of the honey quality and features
-increase of operators’ knowledge about the product and its sale to favor the valorization and the promotion of the article with respect to the consumers
-creation of technicians that are able to value the product and to give judgments on honey by the sensorial analysis
-sensitization of the operators on gastronomic associations
Contents
Honey: botanical origin, geographic sites, production, technology, features, analysis, legislation, quality promotion, quality parameters
Sensorial analysis
Theory and practice: memorization of principal unifloral and/or bad honey characteristics; multifloral honey analysis, honey/cheese associations and other gastonomic associations
Informations: FAI - (Italian Beekeepers Federation) tel. 066077175, Fax 066852287; e-mail federapi@tin.it


Il Miele è l’impronta digitale dell’ambiente in cui le api lavorano svolgendo l’essenziale ruolo di impollinatici e trasformando il nettare nel pregiato alimento. 90 miliardi di operaie in Italia volano ogni giorno in ricognizione: è così che attraverso il miele le api ci descrivono la carta di identità del territorio in cui viene prodotto.

Il CRM-Centro Ricerche Miele, istituito presso il Dipartimento di Biologia, Università degli Studi di Roma “Tor Vergata” svolge funzioni di ricerca, formazione e servizio di analisi riguardanti il miele e altri prodotti dell’alveare (gelatina reale, propoli, cera) e polline.

Il CRM-Centro Ricerche Miele dispone di un gruppo di esperti con competenze biologiche, chimiche, mediche e ambientali dell’Università di Roma “Tor Vergata”.

Il CRM-Centro Ricerche Miele ha condotto le analisi per il Concorso APEPARCHI edizione 2006 e 2007.

Presso Villa Mondragone è stato inoltre impiantato il primo Apiario Sperimentale secondo canoni di gestione controllata, priva di contaminanti, con l’obiettivo di caratterizzare la matrice miele e il polline, contribuendo a monitorare l’ambiente e la vegetazione del Parco Regionale dei Castelli Romani